Ett nyfött barn tar sitt första andetag och utbrister i ett första skrik. Ögonblicket är lika delar magi och kemi. Men vad händer egentligen i den lilla kroppen, de där första sekunderna när bebisen ska andas själv för första gången? Andningen är nyckeln till både livet och att alla andra organ fortsätter utvecklas.
I livmodern har bebisen fått allt syre genom navelsträngen, men efter förlossningen måste den nyfödda plötsligt andas helt på egen hand. För ett nyfött barn är det naturligtvis en enorm omställning att ta ett första andetag i det fria efter nio månader i en brusande värld av fostervatten. Men faktum är att bebisen sedan länge har tränat på just det här ögonblicket.
– Barnet övar sig på att andas redan i mammans mage. Lungorna är fyllda med upp till 1 deciliter vätska hos ett normalstort barn och på ultraljud kan man se hur de tränar på att göra andningsrörelser, säger Pontus Johansson, neonatolog och barnläkare.
När förlossningen sätter i gång strömmar hormoner, adrenalin och kortisol runt i kroppen och förbereder barnet på att det snart är dags att komma ut till ett liv utanför livmodern. Men vad som är den utlösande faktorn till att barnet drar sitt första andetag efter födseln är inte helt klarlagt. Troligtvis är det en kombination av kampen för att komma ut genom den trånga förlossningskanalen, stresshormoner och att plötsligt hamna i en helt ny värld full av ljud, ljus och kall luft.
Läs mer: De mest kritiska momenten i vården av för tidigt födda barn
– Alla delar samverkar och triggar andningssystemet vilket medför att barnet tar sitt första andetag.
Så händer det magiska. Barnet drar in luft. Lungvätskan trycks ut av luften och lungorna fylls upp. Det gör att både andningen och cirkulationssystemet i kroppen kommer i gång. Nu ska inte längre blodet gå vägen via moderkakan, utan styras via lungcirkulationen för att syresättas och avsätta koldioxid.
– När lungorna fylls upp och man spänner ut lungblåsorna finns receptorer där som känner av den ytspänning som då uppstår. Receptorerna skickar signaler till bland annat hjärtat, att nu är det dags att pumpa på. De allra flesta barn andas direkt eller några sekunder efter födseln, även de barn som är för tidigt födda.
Just i förlossningsögonblicket brukar man säga att tio procent av alla barn behöver stimuleras och gnuggas för att komma i gång, medan 2–3 procent behöver lite mer hjälp genom att aktivt blåsa luft i dem och kanske rensa luftvägarna. Men de allra flesta, även de som är födda tidigare är 26:e veckan, andas själva när de föds. Risken för de bebisar som är mycket förtidigt födda är att de inte riktigt orkar fortsätta sin andning utan tröttnar efter några minuter. Då kan de behöva någon form av andningsstöd som ventilering, medicin eller respirator.
– Det är många saker som kan gå fel den första tiden för tidigt födda barn; andning och lungfunktion är det vi i vården oftast får jobba med initialt. Det är också en förutsättning för att de andra organsystemen ska fungera på ett bra sätt, säger Pontus Johansson, neonatolog och barnläkare.
Om Neola Medical
Neola Medicals uppdrag är att ge för tidigt födda barn en bättre start i livet. Genom att förse neonatala intensivvårdsenheter (NICU) med banbrytande innovation för kontinuerlig lungövervakning som också kan ge personalen omedelbart uppmärksam på allvarliga hälsokomplikationer, bidrar bolaget till att uppgradera vården av dessa ömtåliga patienter för närvarande får med ny pediatrisk medicinska apparater.